1 Ocak 2014 Çarşamba

39 BASAMAK | KONYA DT



Yazan : JOHN BUCHAN-ALFRED HITCHCOCK | Çeviren : MEHMET ERGEN | Oyunlaştıran : PATRİCK BARLOW | Yöneten : NAFİZ SAMİ GÜRCÜALİ

Konusu:
1935 Ağustosu, Richard Hannay, can sıkıntısını dağıtmak üzere bir tiyatro oyununa gitmeye karar verir. Hannay, o gece tiyatroda gizemli güzel Annabella’yla tanışır.
Kadının bir gizli ajan olduğunu ve çok gizli bir görev için İskoçya'ya ulaşması gerektiğini öğrenir. Ancak kadının peşinde olan iki adam buna izin vermeyecektir. Böylelikle kahramanımız Richard istemeden de olsa kendisini 39 basamak isimli gizli görevin içinde bulur. Ve kovalamaca başlar Alfred Hitchcock John Buchan’ın 39 Basamak adlı romanını filme çekerken bu gerilim romanının heyecan yüklü atmosferine, incelikli ama geri planda duran bir mizah dozunu eklemeyi de ihmal etmemiş ve hikayeyi bir aşkla süslemiş. Filmi korku-komedi diye niteleyen Barlow, filme komik öğeler katmıştı. Barlow: “Bu filmi baştan yazmaktaki en zor şey, dev gibi filmi sahneye sığdırmaktı. Korku filmi katilleri, silahlı çatışmalar, tren sahneleri, uçak sahneleri, arabalar ve küçük parmağı kayıp insanlar, yani sinema tarihinde yer etmiş pek çok öğeyi sığdırmalıydım. Burada komedi için çok fırsat vardı. Ama bu aynı zamanda bir aşk öyküsüydü. Şimdiye dek hiç aşık olmamış bir kadın ve erkek, mucizevi şekilde – bütün bu tren tepelerinde kovalamaca, köprülerden sallanma, katillerden kaçma karmaşasında- kalplerinden gelen sese karşı koyamıyordu. Yaşamak ve sevmek için bir sebepleri vardı. Ve her şeyin ötesinde, aşık olduğunun farkında olmayan kahraman, bir şekilde bu aşk sayesinde, dünyaya ve birbirlerine en iyi şekilde bakmayı anlatan tutkulu bir konuşma yapacak şevki kendinde buluyordu.” diyor. “Düzgün bir dünya. İyi bir dünya. Öyle bir dünya düşünün ki bir milletin başka bir millet üzerinde kötü emelleri olmasınç komşunun komşusuna kötülük yapmadığı; zulmün olmadığı, herkesin eşit, özgür ve adaletli yaşadığı bir dünya. Herkesin birbirini sevdiği, şüphenin, korkunun ebediyen sürgüne gönderildiği, işte böylesi bir dünya özlüyorum. Siz de böyle bir dünya diliyor musunuz?



Oyuncular:

OYUNCULAR
FERDİ DALKILIÇ
H.EBRU ERBAŞ
YİĞİT GÜMÜŞADA
YAŞAR ÖZBOZ
AHMET ÇÖKMEZ
HASAN TANILMIŞ
ÇAĞATAY EKER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder